RAK GRLIĆA MATERICE: Rana dijagnostika i prevencija

Uprkos tome što se rak grlića materice može sprečiti ukoliko se otkrije u ranoj fazi, stopa smrtnosti od ove bolesti kod nas je još uvek mnogo veća nego u ostatku Evrope. Upravo iz tog razloga odlučili smo sa vama da podelimo sve što treba da znate o raku grlića materice, prevenciji i ranoj dijagnostici.

Šta je rak grlića materice?
Ova bolest se razvija u ćelijama koje oblažu sam grlić (cervix). Grlić je donji deo materice, a telom se naziva gornji deo u kom se razvija fetus tokom trudnoće. Grlić povezuje matericu i vaginu, porođajnim kanalom, a deo grlića koji je najbliži telu materice se naziva endocerviks dok se deo koji se nalazi odmah do vagine naziva eksocerviks ili ektocerviks. Dve glavne vrste ćelija koje pokrivaju grlić materice su skvamozne ćelije i žlezde, a mesto gde se ove ćelije sastaju se naziva zona transformacije. Ta lokacija se menja sa rođenjem deteta, a u većini slučajeva rak grlića materice se razvija upravo u toj zoni transformacije.

Ove ćelije se ne pretvaraju odjednom u rak, u normalnim ćelijama grlića se prvo razvije predkancerogeno stanje koje se kasnije razvije u rak. Za ove promene lekari koriste nekoliko vrsta različitih naziva kao što su: intraepitalna neoplazija grlića metrice, skvamozna intraepitalna lezija i displazija. Ono što je pozitivna stvar jeste što se svaka ta promena može otkriti PAPA testom i na taj način se može sprečiti njihov razvoj.

Rak grlića materice kao i predkancerogene promene se klasifikuju mikroskopskim pregledom, a postoje dve glavne vrste raka grlića materice: rak skvamoznih ćelija i adenokarcinom. U 80 – 90 odsto slučajeva raka grlića metrice radi se o karcinomu skvamoznih ćelija. Ova vrsta karcinoma se razvija od ćelija eksocerviksa, a ćelije raka imaju oblik skvamoznih ćelija u mikroskopskom pregledu.

Nešto ređi je adenokarcinom koji se razvija u ćelijama žlezda endocerviksa koje luče šlajm. U poslednjih 20 – 30 godina adenokarcinom je nešto češća pojava. Najređi oblici raka grlića su oni koji zahvataju i skvamozne ćelije i žlezde.

Važno je napomenuti da se svako predkancerogeno stanje ne razvije u sami karicnom. S druge strane u pojedinim slučajevima potrebno je nekoliko godina da se razvije rak, a u veoma retkim slučajevima rak se razvije i za godinu dana. Zbog svega navedenog prevencija i redovni pregledi su najefikasniji lek za lečenje raka grlića materice.

Rizični faktori grlića metrice

Rizični faktori su sve one sitnice koje povećavaju šansu od razvijanja karcinoma, a baš kao što postoje razne vrste kancoregnih obolenja tako se i rizični faktori razlikuju. Na primer, rizični faktori za rak kože je … Nastavite čitati na stranici broj 2.