Zanimljivi savjeti i lijekovi protiv opadanja kose

Niko ne želi da mu kosa bude proređena, tanka i beživotna. Ovi prirodni lekovi protiv opadanja kose su svakako nešto što prvo morate probati. Mnogi tvrde da su na ovaj način spasili kosu.

Do opadanja kose najčešće dolazi zbog stresa i umora, za vreme menstrualnog ciklusa, ukoliko je voda previše hlorisana, … Prosečno, čovek gubi 20 do 100 dlaka dnevno sa glave. Ako vam kosa krene preterano opadati morate reagovati.

Za ljude koji imaju slabu kosu, koja se brzo proređuje i opada najčešće imaju problem sa “umrtvljenim” temenom. Masaža glave je zato ključna. Kada operete kosu masirajte je vrhovima prstiju dok ne osetite peckanje. Na ovaj način poboljšavate cirkulaciju i stimulišete folikule. Takođe, ova priprema je odlična za maske za kosu. Ovi predlozi koje ćemo navesti će biti efektivniji uz masažu temena.

Ulja
Neki ljudi protiv opadanja kose koriste amla ulje (možete ga pronaći u apotekama i bio šopovima). Potrebno je da ga umasirate u kosu s vremena na vreme, a za bolji efekat pomešajte jednake delove ekstrakta amle i svežeg limunovog soka.

Eterična ulja takođe prednjače u lečenju slabe kose. Protiv opadanja na prvom su mestu eterična ulja žalfije, lavande i ruzmarina. Ona uspostavljaju balans i sprečavaju zgušnjavanje membranskog tkiva oko folikula dlake (zbog čega može doći do gubitka kose).

Za tretman uljima potrebno je da prvo u potpunosti očistite kosu, da uklonite ostatke šampona i hlora. Najbolje je da se poslužite jabukovim sirćetom. Mešate 1 litar vode sa 100 ml jabukovog sirćeta i sa tim ispirete kosu (ne ispirate ponovo, već osušite kao i obično). Više pročitajte u tekstu Jabukovo sirće za negu i posvetljenje kose.

Nakon toga, na čistu mokru kosu utrljajte ulja po izboru. Možete kombinovati više eteričnih ulja i ne odsutajte lako. Potrajaće dok pronađete savršenu kombinaciju i savršena ulja za vas. Takođe, ako koristite organski šampon, uspite par kapi eteričnih ulja u šampon i promešajte, pa sa tim perite kosu.

Pored tri navedena možete koristiti i eterična ulja: limuna, majčine dušice, zdravca, cedrovine, grejpfruta, …

Povrće i voće